Назмутдинова Н.В.
Көшім ЖОББМ-балабақшасы
Бекітемін: ___________/В. С. Леонтьева/
«Қазақтың ұлттық тағамдары»
ашық сабақ
Өткізген : технология пәнінен мұғалімі
Назмутдинова Н.В
2015-2016 оқу жылы
Күні:21.01.16
Сабақтың тақырыбы:Қазақтың ұлттық тағамдары
Сабақтың мақсаты: Жаңа сабақты меңгерту.
Біліктілік: Оқушылардың елтану туралы білімдерін кеңейту, алған білімін тексеру, өз ойларын тиянақты жеткізе білуге дағдыландыру.
Дамытушылық.. Қазақтың асыл мұрасына жататын ұлттық тағамдармен терендете таныстыру.
Тәрбиелік. Қазақ ұлттының тұрмыстық мәдениетінің ізгілікті рухын сезіндіру.
Сабақтың түрі: дәстүрлі емес. «Дөңгелек үстел сабағы» ( Театрланған сабақ).
Сабақтың типі: аралас.
Көрнекілігі: ұлттық ыдыстар, тағамдар, суреттер, плакат.
Сабақтын әдістері: сұрақ- жауап, жатқа айту, әңгімелеу, заттардың көмегіне сүйену.
Сабақтың барысы: дөңгелек үстел үстінде ұлттық тағамдар. Дөңгелекүстелбасынаоқушыларжиналады. Дастарханғаұлттықтағамдарқойылған.
Мұғалім: /дастарханныңиесі/
-Бізбүгінқазақтыңұллтықдастарханынақонаққакеліптұрмыз. Қазақтыңкиеліақдастарханыбіздіңалдымызғажайылып, тағамдарын сыйлаптұр. Бірақбұлдастарханғаотыруүшінбізжұмбақшешуімізкерек.
/Тақтадаәшекейленіпжазылыптұрады./
«Дәмді- дәмдітағамдардыжинайды,
Қонақтардыкөңілденесыйлайды».
/Дастахан/.
«Дос үйіне түстің бе,
Түгел соның үстінде».
/Дастахан/.
Мұғалім: -Ал, енді, өздеріңжұмбақбілесіндерме?
Оқушылар: /Қонақтар/.
«Астытас, үстітас,
Ортасындапіскен ас »
/Табанан/.
«Арқасындаазығы,
Бауырындақазығы».
/Үстел/.
«Онсызастыңдәміжоқ,
Ассызоныңмәніжоқ».
/Тұз/.
«Бірсусын бар жұртымда,
Ішсеңуызұртымда.
Бәрісоданшығады
Ірімшік, май, құртың да».
/Сүт/.
«Бірүйім бар ақтас,
Есігінешкімашпас».
/Жұмыртқа/.
«Бірдарияқайнайдыекекөбік,
Ішіндежайын да журмихнататып, тартып,
Өткелі бар дарияныңаралыжоқ,
Келемебілсежайыноғанқайтып».
/Қазандаасқанет/.
«Сарыағаштансарайым,
Ішінежаққанқалайым,
От пенен су біржерде,
Табылыптұрәрдайым».
/самаурын/.
Дастарханныңиесі: - Рахмет, жұмбақтарөтеұнады. Дастархан, ұлттықтағамдартуралыжұмбақкөпбіледіекенсіздер. Ендідастарханныңбасынаотырады.
Оқушыларжайланыпдастарханныңбасынаотырады.
Дастарханиесі: - Осы киелідастарханныңүстіндеқандайтағамдар бар?
Қонақтар: - Бауырсақ, табанан, құрт, ірімшік, шұжық, қазы, айран, алма, шай, қант, сары май.
Дастарханныңиесі: -Осы дастарханғабарлықтағамдарсыйыпкетуімүмкінемес. Сондықтанқазақхалқындатағықандайтағамдар бар?
Қонақтар: - Бесбармақ, сорпа, куырдақ, қуыйрық, бауыр, жал-жая, тоқаш, қоспа, шұбат, қаймақ, қатық, палау, самса, кеспе, балқаймақ, шелпек.
Дастарханиесі:- Өтежақсы! Қазақхалқыдастарханбайлығынаөтеүлкенмәнберген. Негізгі асы – сүт пен ет. Қазақтартағамтүрлерінақ/сүттағамдары/, қызыл/ ет/ және /көкөніс, жеміс/ депүшкебөлген.
Еттісуғапісіріп те, буғапісіріп те, майғақуырып та, кесектеп те, отқақақтап та әзірлеген. Оларқазы, қарта, шұжық, жал, жая, т.б. еттағамдары.
Сүттенқұрт, ірімшік, қымыз, шұбат, айран, май, қаймақ, қатық, ежегейсияқтыішетін, жейтінәртүрлітағамәзірлеген.
Қазақхалқытабиғатбайлығыменертеденақжақын, олбайлықтытиімдіпайдаланабілген. Еттағамдарыныңтұздығы мен сорпасындәмдендіруүшінтүрліөсімдіктүрлерінпайдаланған: пияз, сарымсақ, атқұлақ,/ қымыздық/, шалқан, қызан,/ жаужұмыр/, т.б.
Ал енді осы атыаталғантағамдардыңішінде, қайтағамеңқасиетті, киелідепаталатынтағам?
Қонақтар: - наннаністелгентағамдар/ табанан, бауырсақ, тоқаш, т.б./
Қазақхалқыныңбастыасыөнан, нансызөміржоқ, сондықтандастарханғаалдыменнанқойылады.
Мұғалім: нантуралықандайтиымсөздербілесіндер?
Оқушылар: Нандышашуға, жергетастауға, басуға, рәсуаетугеболмайды.
Мұғалім: -Неге нандыкиелідепатайды?
Оқушылар:- Жердежатқаннанболсаалып, адамбаспайтынжергеқою керек.
Таңертеннанауызтимейүйденшықпаукерек.
Мұғалім: - ендінантуралыөлеңтындайық.
Оқушы: - Нан-ардақтыадал ас
Кәрі,жасоданаттамас.
Ақдастарханүстінде,
Қолжумай оны ұстамас.
Нандайжоққойасылдәм,
Жепүйренгенжасыңнан.
Дастарханнаннанкетсе,
Береке кетерасыңнан.
Ей, балалар, балалар,
Болмандар, сірә, нанға тар.
Өмірдің алтын арқауы-
Нан қиқымыншашпандар,
Теріпалып, қастерлеп.
Торғайларғатастандар.
/Ө. Тұрманжанов/.
Дастарханиесі: нан, басқатағамдартуралымақал-мәтел, жаңылтпаштарайтайық.
Қонақтар:
1. Нан болса – ойнапкүлеміз,
Нан болса – еркінжүреміз.
2. Нан –қасиет,
Нан береке,
Нан-мереке.
3.Ас біткенніңанасы,
Қасиеттінан – осы.
4.Тұз - мұнадй,
Мүз – тұндай.
5. Сорпаіштік,
Сорпаыстық,
Сондықтанқорқаіштік.
6.Жылқының еті – төсексалыпжатқанша,
Сиырдыңеті- таңсарғайыпатқанша,
Қойдыңеті – келесікүнбатқаншадегенекен.
7.Ет тәп-тәтті–ақ,
Тәп-тәтті–ақ,
Тәп-тәттіеттен
Дәмкеліп тат.
8.Қазы, қарта, жал, жая,
Сүрет, шұжық, балдай-ә?
Қақтыратынтандайды,
Қуырдағықандай-ды!
Дастарханиесі:
-Рахмет! Ал енді, тағамдардытүр-түріментоптастырайық.
1.Сүт тағамдары
2. Ет тағамдары
3. Ұн тағамдары
Дастарханиесі: -Ал, қазір дастарханда тұрған тағамдардың дәмін татыңыздар.
Дастарханиесі:- Кім қандай тағамның дәмін татты?
Қонақтар: - қай тағамның дәмі қандай ,неден істелгенін айпайсыздарма?
Мұғалім: оқушылар ,кәні қымыз сақтайтын ыдыс қалай аталады, ол қалай жасалады,соны қонақтарға айтып берейік.
1-оқушы: қымыз ыдысы туралы айтады.
2-оқушы қымыз туралы әңгімелеп береді.
Мұғалім: -қазақтыңұлттық тағамдарынан ішіп жегенде қандай әсер аламыз.?
Оқушылар: - қазақтыңұлттық тағамдарын ішіп жегің келебереді.Тоймайсың.Өте дәмді,аузыңнан керемет тәтті дәм кетпейді.Сондықтан қазақ халқына риза боласың.Қазақ халқын мақтаныш етіп алғыс айтқың келеді.
Қорытынды. Оқушыларүлестірмелерін тапсырады,бағаланады.
Сабақтың тақырыбы: Газет материалдарыменжұмыс
Сабақтың мақсаты: Өткен материалдарды қайталай отырып, жаңа тақырыпты меңгерту.
n Білімділік: газеттенмамандық терминдеріне саймәтіндерді
таңдап ,аудару,сұрақжауап беру жұмыстарын
меңгерту.
nДамытушылық: оқушылардың ой-өрістерін, білімдерін
дамытуға көңіл бөлу.
nТәрбиелік: Оқушылардымемлекеттік тілгеқұрметпен
қарауға тәрбиелеу.
Сабақтың типі: аралас
Сабақтың көрнекілігі: Слайд, үлестірме кәртішкесі, газет
материалдары.
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі.
Амандасу, түгендеу.
Кезекшімен сұхбат.
ІІ.Үй тапсырмасы:
2-ші кластер бойынша Менің мамандығым - тақырыбын әңгімелеу.
І І І-шіӨткен материалдарды бекіту
1. Салыстыру жұмысын жүргізу.
3.2Білім тексеру тест беру.
1- нұсқау
2-нұсқау.
ІҮ- ЖАҢА ТАҚЫРЫП Кластер бойынша әңгімелеу.
4.2 Мәліметтер беру. –дәптерлеріне жазғызу
4.3 Газет материалымен жұмыс . Мәтін- оқу, аудару.
4.3 Проблеммалық сұрақтарға жауап алу.
4.4 Екі сөйлемге морфологиялық талдау жасату.
Ү. БЕКІТУ: Қандай газет материалдары дегенсұраққа жауап.
Үйгетапсырма: Жарнама жазу. 1-мақала оқып келу.